Editorial Fără categorie Sportiv

Revolta… (CSA Steaua vs. Academia Rapid)

Când am ales sa merg la meciul de liga a 4-a dintre Steaua București și Academia Rapid am crezut că va fi o întoarcere la vremurile mai simple când fotbalul însemna ceva pentru mine și când pentru 90 de minute reușeam să mă detașez de tot ce se întâmplă în jur. Să urlu cat mă țin plămânii susținând echipa favorită și să mă bucur de spectacolul din tribună. Am crezut că prezența la acest meci este pe deasupra un protest la adresa fotbalului ligii 1 care nu diferă cu mult din punct de vedere calitativ de cel de liga a 4-a. Că demonstrăm tuturor că spectacolul este dăruit mai degrabă de cei din tribună decât de cei din teren.

Am crezut că subliminal încercăm să îndeplinim un scop nobil și că readucem măreția pe stadion. Că ce se întâmplă acolo va fi o renaștere a ligii a 4-a și a unui nou fenomen care avea un potențial enorm.

M-am înșelat…

Vreo 30 de minute de joc totul a fost cum mă așteptam, exact cum mă așteptam. Cu zâmbetul pe buze am scandat și am cântat. Deși se aruncau urzicaturi intre galerii acestea păreau să fie mai degrabă prietenești în spiritul anilor petrecuți în peluzele opozante. Exact că doi prieteni bătrâni ce încă se înjură așa cum o făceau în școala generală. Așa cum ți-ai fi dat seama că fără adversari nu reprezinți nimic și că victoria este degeaba dacă nu e obținută prin muncă în fața unor oponenți de nădejde.

Speranțele mele au fost in scurt timp frânte când a început scandalul. Aici nu dau vina pe cei douăzeci de dobitoci care au sărit gardul și au ajuns să împartă trei pumni în stânga și în dreapta până să fie opriți de jandarmi.

Am fost dezamăgit de restul suporterilor care au rămas pasivi la aceste întâmplări. Ba mai mult au încurajat comportamentul bizar, ascunzând pe răufăcători în rândurile acestora. Și brusc ne-am întors în anii 90.

Undeva prin repriza a doua Pancu s-a prezentat în fața galeriei steliste și a încercat să provoace un incident de securitate care cel mai probabil ar fi oprit meciul. Eu unul nu înțeleg ce a fost in capul lui, altceva decât tărâțe… Dacă într-un abces de furie generalizat galeria ar fi intrat pe stadion sunt șanse slabe că acesta sa fi scăpat cu răni ușoare iar meciul ar fi fost întrerupt înainte de final. Era un meci de liga a 4a fără o miză importantă. Așa că nu ar fi făcut altceva decât să oprească spectacolul. Semn că unii nu joacă fotbal de dragul sportului.

Jandarmeria a intervenit atât cât știe.

După incidentul cu Pancu Jandarmeria a luat decizia să intervină și să evacueze o parte din galerie. Nu va imaginați că a fost o acțiune chirurgicală precisă care a avut scopul de a îndepărta răufăcătorii. Aceștia au intervenit la 15 minute după evenimente mai degrabă punitiv decât preventiv. Și în mod evident fara discernământ. Au evacuat un sector unde nu au fost violențe.

Cât despre “stewarzi” cuvântul care i-ar descrie ar fi inutili. Suporterii au intrat la propriu cu bombe pe stadion care au bubuit pe tot parcursul meciului.

Am avut un meci cu de toate, exact că în anii 90. Spectacol în tribune, jandarmi, fumigene, bătăi și lacrimogene care s-a finalizat cu o evacuare forțată.

La fiecare meci 50% din spectatori sunt “cetățenii” care în general vin pentru spectacol, cu soțiile și copiii. Aceștia nu vor mai veni la următoarele partide. Pentru că nu le place mirosul de gaz lacrimogen…

Am avut ocazia sa facem un eveniment memorabil care sa stea la baza unui viitor strălucit pentru cele două cluburi. In schimb, am ales sa ne batem joc, pentru că suntem … “ultrasi”.

Cât despre ce s-au întâmplat în teren… Nu contează, era un meci de liga a 4a…