Editorial Fără categorie

Nu le stricati copilaria!

Zilele astea am asistat la o intreaga etalare a romanismului intr-un mod cretin si eronat. Parintii ai caror convingeri “nationaliste” refuza sa isi lase copiii sa se costumeze in scoli. Ei confunda grotescul xenofobism cu iubirea de tara si neam, care sunt lucruri complet diferite si in niciun caz complementare. Altii se ascund in spatele religiei motivand ca nu este creștinește sa mergi costumat la scoala si se arata oripilati de dovlecii sculptati si craniile de pe pereti. Personal nu-mi amintesc sa scrie undeva, in invataturile crestine, ca nu te poti costuma. A respinge o sarbatoare doar pentru ca e păgână e stupid pentru ca asta merge impotriva idealulilor societatii in care traim. Pe acelasi principiu mâine-poimaine nu vom mai sărbătorii nici anul nou si nici ziua muncii sau a recoltei pentru ca nu sunt crestinesti/traditionale.

Altii o dau cu psihologii ca ii afecteaza emotional pe copii. Imi pare rau sa va spun dar stirile televizate sau emisiunile de divertisment sunt mult mai violente decat serbarile de la scoala. Si oricum subiectele legate de viata de apoi, spirite si fantome nu sunt strict rezervate orei de religie.

Probabil ca multi am uitat ce inseamna să fii copil si ce plăcere era să te costumezi si să te pui in pielea personajului. Puteai sa fii orice si oricine.  Adeseori o cutie de carton si un cearceaf erau suficiente pentru a face o poveste. Privesc acum cu nostalgie cum cu doar o cratita pusă pe cap și bastonul bunicului pe post de puscă eram un explororator prin jungla amazoniană. Câte povești și aventuri aveam prin casă sau pe afară cu ceilalti pot fi povestite doar de pereţii apartamentului părinţiilor mei sau de trotoarele gri uzate din jurul blocului.

Trebuie sa recunosc ca atunci nu se ajunsese la ceea ce vedem astăzi: toate jucăriile și costumele fitoase, și petrecerea de Haloween se tinea numai la ora de limba engleza. Ca nu simţeam că sunt obligat să fac asta și plecam cu drag la școală știind că o să ne distrăm. In unele cazuri astăzi se exagerează, fie prin violenta costumaţiei sau a exagerării evenimentului, iar manifestările de gen trebuie tratate ca atare.

Ca parinte am suficienta ratiune, desi nu sunt un mare simpatizant al sarbatorii,  sa imi dau seama ca al meu copil se va simti  exclus pentru ca eu nu i-am permis sa ia parte la manifestare. Deoarece eu, in propria infatuare am decis ca astazi sunt impotroiva tuturor si copilul meu trebuie sa fie si el. Ma gandesc cum fetita mea s-ar simti daca ar merge la gradinita si toti ceilalti copii ar fi costumati mai putin ea. Nu cred ca in acel moment as putea să o privesc in ochi si sa-i explic de ce.

Ceea ce gasesc grav si foarte serios este ca am auzit pe la stiri ca in anumite locuri s-a cerut blocarea acestor evenimente(revin cu sursa). Aici se schimba foaia si acest lucru nu il voi accepta niciodata. Acest gen de cenzura medievală depaseste capacitatea mea de intelegere si pe cei care iau asemenea masuri ii numesc fara nicio retinere inapoiati lipsiti de toleranta. Nu poti sa blochezi evenimente doar pentru ca nu esti de acord cu ele. Nu putem sa acceptam manifestatiile lipsite de toleranta pentru ca nu asta este societatea moderna si pentru ca sunt precedente periculoase.